Trije okupatorji – troje žrtev

Leta 1941 so bili v Sloveniji trije okupatorji – vsak je povzročil prvo (civilna) žrtev

Kdo so bil začetniki upora proti okupatorju: člani KP Slovenije in Skoja ter njihovi zavezniki v OF in kdo ima pravico določati in postavljati spomenike – zmagovalci (partizani) ali poraženci (domobranci)?

Spomeniki se navadno postavljajo kot nedvoumni dokaz zgodovinske resnice o nekem dogodku ali osebi. Povsod je tako, le v Slovenije se dogajajo čudne stvari, pa se tudi padli nacionalni junaki zlorabljajo za strankarske potrebe. Ker se v Sloveniji ne moremo dogovoriti o spravi niti o tem , kdo je bil prva civilna žrtev proti okupatorju, kmalu pa bodo »revizorji« zgodovine menda načeli tudi temo kdo je bil na pravi (zavezniški) strani in kdo je kolaboriral z okupatorjem, sem se odločil, da strokovni javnosti ponudim najbolj preprosto (in pietetno) odločitev: ker so Slovenijo aprila 1941 napadli in razkosali trije okupatorji (NDH niti ne štejem), je vsak povzročil tudi prvo civilno žrtev med začetniki upora! To so pa dejansko bili člani KPS in skojevci ter njihovi zavezniki v OF.

Državni praznik 22. julij kot dan vstaje v Sloveniji je izbran 1951 po sugestiji Edvarda Kardelja, ker ni maral, da se Slovenci bahajo z 27. aprilom kot dnevom OF in upora, saj so Srbi kot dan vstaje proglasili šele 4. julij 1941. Na hitro je izbran 22. julij 1941, ko je šlo dejansko za napad na orožnika – Slovenca v nemški službi! Vsekakor delegati slovenske skupščine niso smeli niti pomisliti na 29. april 1941 in prvo oboroženo akcijo mariborskih skojevcev, saj je bila le 2 dni po ustanovitvi OF… Obveljala je Kardeljeva!

Preberite si celoten prispevek.

Strani so avtorsko zaščitene © 2014 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Uporaba vsebin v kakršnekoli namene je dovoljena le s pisnim soglasjem lastnika domene.

Izdelava: Kupi.si