Sarajevski atentat 1914 – Kdo je bil idejni oče tega atentata?

Moj znanec R. K. iz Belgije, sicer dober poznavalec naše zgodovine, me je nedavno tega opozoril na malo znano ozadje sarajevskega atentata 1914 na avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda, ki je bil tudi motiv za začetek 1. svetovne vojne. Doslej je veljalo, da je atentat izvršil Gavrilo Princip, član »Mlade Bosne« po naročilu srbske vlade. Po vsej verjetnosti je resnica drugačna.
vcTržaško Delo, časopis za Slovence in Hrvate v Italiji, je 14 in 21. avgusta 1924 objavil podlistek v dveh nadaljevanjih z naslovom Jugoslovanski nacionalno-revolucionarni pokret in sarajevski atentat (Ob desetletnici svetovne vojne). Avtor članka se je podpisal kot Volodja , pričevalec pa je bil M. Golubić . Razgovor je opravljen na Dunaju.
Pričevalec je bil Mustafa Golubić, pripadnik »Črne roke«, pozneje član KP Jugoslavije in vidni pripadnik Nkvd (menda celo general) ali kominterne, ki je sodeloval tudi v razpletu jugoslovanske krize marca in aprila 1941. Zato sem tudi predhodno objavil članek o notranji partijski zaroti iz svoje knjige Zarote in atentati na Tita, kjer sem navedel tudi naslednje: »Golubić je bil zelo tesno povezan s polkovnikom Dragutinom Dimitrijevićem – Apisom, šefom srbske vojaške obveščevalne službe. V obdobju premirja, 1913–1914, je v Toulussu študiral pravo. Sodeloval je tudi v pripravah atentata na avstro-ogrskega nadvojvodo Franca Ferdinanda v Sarajevu 1914«.

Preberite si celoten prispevek.
Strani so avtorsko zaščitene © 2014 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Uporaba vsebin v kakršnekoli namene je dovoljena le s pisnim soglasjem lastnika domene.

Izdelava: Kupi.si