Dr. Vladimir Kante

namestnik upravnika politične policije v Ljubljani, vrhunski tajni sodelavec Vos in Ozne – kdo ga je izdal nemškemu Gestapu?

(Poskus protiobveščevalne rekonstrukcije operativne obdelave dr. Vladimirja Kanteta s strani nemškega Gestapa v obdobju 1941–1945)

Zaprosili so me za pomoč pri rekonstrukciji zadnje poti dr. Vladimirja Kanteta, namestnika upravnika politične policije v Ljubljani, vrhunskega tajnega sodelavca Vos in Ozne Slovenije, ki so ga gestapovci 24. februarja 1945 (dvakrat) obesili na dvorišču zapora v Povšetovi ulici v Ljubljani.

Da bi nekako rešili svojega šefa, so namreč stražniki zapora, simpatizerji OF, »narezali« vrv, in ko so dr. Kanteta prvič obesili, se je vrv pretrgala. Po starem običaju so takšnemu obsojencu oblasti podarile življenje! Toda upanje je bilo tokrat zaman. Ko so gestapovci obvestili SS-generala Erwina Rösenerja o dogodku, je ta grobo ukazal: »Ponovno obesiti!«

Tako se je tragično končala življenjska pot enega od vrhunskih tajnih sodelavcev Vos in Ozne Slovenije, ki je štiri leta pod italijansko in nemško okupacijo neutrudno obveščal partizansko politično in vojaško vodstvo Slovenije z vrha kvislinške politične policije in tudi pokrajinske oblasti generala Leona Rupnika.


Preberite si celoten prispevek.

Strani so avtorsko zaščitene © 2014 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Uporaba vsebin v kakršnekoli namene je dovoljena le s pisnim soglasjem lastnika domene.

Izdelava: Kupi.si