Vloga medijev v meddržavnih konfliktih – psihološko-propagandno delovanje

Dr. Irena Kranjc, 2014

Dr. Irena Kranjc, 2014 (vir: Slike, Google)

Vloga medijev je v sodobnem svetu izredno velika, saj imajo odločujoč vpliv na svoje bralce in poslušalce. S tem je tudi povečana odgovornost novinarjev in urednikov, ki ne preverjajo podatkov in informacij. To predvsem velja za podatke o odnosih med državami in etničnimi skupinami. Zlasti je za raziskovalne novinarje važno, da preverjajo tudi namerno plasirane podatke – dezinformacije, ki navadno vodijo k meddržavnim konfliktom (Irak). Važno je tudi, da mediji ne spodbujajo verske in rasne konflikte, ki jih je nemogoče reševati z vojnami, temveč le z odstranjevanjem vzrokov teh pojavov. In navsezadnje: tudi novinarji so dolžni ne samo spremljati določene konfliktne pojave, temveč tudi poiskati njihove povzročitelje in izvajalce.

Iz predstavljenih primerov (Vietnam, Iran, Kosovo Afganistan, Irak in ZDA) smo dovolj nazorno predstavili kakšne so posledice medijske manipulacije s podatki in nekritično delovanje po diktatu koalicije, države, družbene skupine.

Preberite si celoten prispevek.
Strani so avtorsko zaščitene © 2014 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Uporaba vsebin v kakršnekoli namene je dovoljena le s pisnim soglasjem lastnika domene.

Izdelava: Kupi.si