Josip Gabršček – 1948 v Beogradu obsojen na smrt zaradi gospodarskega kriminala (Razkrita tragična usoda Josipa Gabrščka po letu 1943, znanega orjunaša in tigrovca)

Ko mi je znanec K. iz Belgije junija 2015 sporočil, da je našel podatek o žalostni usodi Josipa Gabrščka, da je bil 1948 obsojen na smrt in da je podatke potrebno poiskati v arhivu VS Srbije v Beogradu, sem predpostavljal, da gre za kakšno politično obsodbo, morda celo glede informbiroja.
Zato sem z velikim zanimanjem pričakoval novico, ali je moj znanec v Beogradu uspel najti kazenski spis o tragični usodi Josipa Gabrščka, znanega orjunaša in tigrovca . Ko sem te dni po internetu sprejemal 50 skeniranih strani dveh obsodb iz Beograda, nisem mogel verjeti začetni vsebini obsodbe okrožnega sodišča iz Beograda, ki je 1948 obsodila Josipa Gabrščka na smrt z ustrelitvijo zaradi velikega gospodarskega kriminala. Tudi vrhovno sodišče je sodbo potrdilo!
Navajam podatke iz sodb okrožnega sodišča v Beogradu in vrhovnega sodišča Srbije, ki se predvsem nanašajo na Josipa Gabrščka, in sicer:
V drugi polovici 1947 so organi pregona v Srbiji priprli 9 državljanov SFRJ, ki so bili zaposleni v zvezi gospodarski ustanovi v Beogradu – SNPZS (verjetno gre za »Savezni narodni privredno-zadružni savez«, ali podobno, kratica ni nikjer razložena). SNPZS je imel po republikah svoje predstavništva, po okrajih pa tudi »poslovne zveze«. V tujino so prodajali kmetijske proizvode (suhe slive, zelje, koščice od marelic in podobno).
Tajni sodni postopek pred okrožnim sodiščem v Beogradu (predsednik Aleksandar Hadžipopović) je potekal od 27. 2. 1948, pa je 1. 3. 1948 objavljena sodba, po kateri sta prvoobtožena obsojena na smrt s streljanjem, ostalih sedam pa na zaporne kazni od nekaj mesecev do 20 let zapora. Josip Gabršček je bil obsojen na smrt z ustrelitvijo zaradi k.d. po Zakonu o zatiranju nedovoljene trgovine, nedovoljene špekulacije in gospodarske sabotaže (v Sloveniji razveljavljen leta 1991 po sodbi US, ne vem pa, ali je tudi v Srbiji).

Preberite si celoten prispevek.
Strani so avtorsko zaščitene © 2014 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Uporaba vsebin v kakršnekoli namene je dovoljena le s pisnim soglasjem lastnika domene.

Izdelava: Kupi.si