Josip Gaberšček – italijanski vohun? (Poizvedba – Kdo kaj ve o njegovem delovanju po letu 1943 in smrti)

Kot pisec vojaško-vohunskih vsebin sem bil vedno zelo previden pri objavi imen in generalij o odkritih vohunih in obveščevalcih. Velja namreč nenapisano pravilo, da je mogoče za vohuna »proglasiti« le osebo, ki je bila na sodišču spoznana in (seveda tudi) obsojena kot vohun. V praksi sem se držal pravila, da sem imena in generalije objavljal samo iz javno objavljenih virov (knjig), če pa sem že uporabljal podatke iz t. i. »zaprtih virov« oz. iz še neobjavljenih podatkov obveščevalno-protiobveščevalnih služb, sem navajal le začetnice imena in priimka, ali podobno kombinacija, da me eventualni sorodniki ne bi mogli sodno preganjati po raznih osnovah.

Te dne sem se zelo začudil, ko me je T.M., vneta obiskovalka (in kritičarka) mojih člankov opozorila na Josipa Gabrščka kot italijanskega vohuna, ki se je celo znašel ne samo na straneh slovenske Wikipedije, temveč tudi spletnega biografskega leksikona Primorci.si!

Preberite si prispevek.
Strani so avtorsko zaščitene © 2014 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Uporaba vsebin v kakršnekoli namene je dovoljena le s pisnim soglasjem lastnika domene.

Izdelava: Kupi.si