Vinko Levstik, domobranec in emigrant – prvi pobudnik sprave v bivši »Ljubljanski pokrajini«

Vinko LevstikV svojem projektu za letošnje leto 2014 sem tudi načrtoval, da bom napisal obširnejši prikaz o pokojnem Vinku Levstiku, domobranskem nadporočniku in vodilnem slovenskem političnem emigrantu v Italiji.

Pisati pozitivno o nekem vodilnem slovenskem emigrantu je še vedno bogokletno dejanje, tudi po letu 1991. Ko sem pred nekaj leti skušal v Delu – Sobotni prilogi in Nedeljskem dnevniku objaviti dokumentirani prikaz, da je bil pobudnik sprave Vinko Levstik, domobranec in emigrant, ne pa dr. Spomenka Hribar, članek ni bil objavljen!

No, slišati bo nenavadno, vendar sem uspel pred obiskom maršala Tita v Italiji in Vatikanu marca 1971, prepričati svoje predpostavljene, da so Vinka Levstika sprejeli kot »prijatelja VS JLA«, da je aktivno sodeloval v protiobveščevalni zaščiti tega obiska.

Ko se je Vinko Levstik iz Rima preselil v Gorico (italijansko), sva vzpostavila pisne prijateljske stike, ki so bil, žal, prekinjeni z njegovo nenadno smrtjo 2003.

Zaradi spoštovanja Levstikovega pozitivnega prispevka k slovenski zgodovini, ki ga seveda ne bi našli v nobeni partijski ali udbovski matrikoli okrog »sovražnega delovanja« Vinka Levstika, bom dokumentirano navedel vsaj dva-tri Levstikova pozitivna prispevka (prvi pobudnik sprave, sodelovanje v akciji »Jadran«, sodno oproščen vojnih zločinov).

Bistven je vsekakor poudarek, da sprava ni potrebna za celo Slovenijo, temveč samo za bivšo Ljubljansko pokrajino (1941–1945) oz. krajih, kjer so se spopadali domobranci in partizani! Znano je namreč, da mariborski škof Držečnik ni dal blagoslova za štajerske domobrance, za razliko od škofa Rožmana, ki je idejno podprl domobrance v bivši Ljubljanski pokrajini!


Preberite si celoten prispevek.

Strani so avtorsko zaščitene © 2014 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Uporaba vsebin v kakršnekoli namene je dovoljena le s pisnim soglasjem lastnika domene.

Izdelava: Kupi.si