Edvard Kardelj, slovenski komunist, jugoslovanski državnik – sovjetski agent kominterne

edvardEdvard Kardelj – Bevc (tudi Krištof) je bil med leti 1936–1941 ustanovitelj in vodja marginalne komunistične stranke v Sloveniji, v obdobju 1941–1979 pa je postal jugoslovanski politik št. 2! Zasluge za tako bliskovit vzpon gre verjetno pripisati tudi dejstvu, da je bil od 1936 do 1948 agent sovjetske kominterne .

O agenturi kominterne seveda ni bila napisana v Sovjetski zvezi nobena verodostojna monografija, verjetni seznam agentov pa je bil prav gotovo najbolj varovana skrivnost vodstva komunistične partije (boljševikov) oz. njenih varnostno-obveščevalnih služb. Zato o agentih kominterne lahko govorimo samo na osnovi podatkov o njihovem partijskem in varnostno-obveščevalnem šolanju v nekdanji Sovjetski zvezi, posebno pa o odnosih s Stalinom (»Ded«) in kadrovskimi oz. kazenskimi ukrepi proti članom partijskih vodstev v domovini .


Preberite si celoten prispevek.
Strani so avtorsko zaščitene © 2014 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Uporaba vsebin v kakršnekoli namene je dovoljena le s pisnim soglasjem lastnika domene.

Izdelava: Kupi.si