Batagelj Tone, policijski komisar – ali je leta 1930 zares zbežal iz italijanskega zapora?

42425
O Tonetu Batagelju sem v enem od člankov zapisal, da je bil 17. med obtoženimi (v odsotnosti) na prvem tržaškem procesu od 1. do 5. septembra 1930, zatem pa premeščen v Beograd na dolžnost policijskega inšpektorja. V arhivskih dokumentih se navajata dva datuma premestitve: februar 1929 in 23. 11. 1930, kar je dokaj čudno.

Pretekle dni mi je Matjaž Pintar iz Ajdovščine sporočil nenavadno novico: Tone Batagelj, obmejni policijski komisar na Jesenicah naj bi bil leta 1930 zaprt in obtožen v skupini tigrovcev na prvem tržaškem procesu, vendar je pred sodnim procesom uspel zbežati iz italijanskega zapora v Trstu. Skupaj z nekaj sojetniki, sicer kriminalci, naj bi izkopali rov in tako zbežali iz zapora. Nekaj časa naj bi se skrival v okolici Trsta, potem pa je zbežal v Slovenijo (Jugoslavijo).

Namreč, Tone Batagelj, ki so ga doma poznali samo kot mladinskega pesnika, je po letu 1945 njegovemu očetu Dragu Pintarju, v znak zahvale za skrb okrog njegove mamo, ko je ovdovela, podaril (prepisal) svojo hišo v Šturjah, sedaj Cankarjev trg 12 v Ajdovščini.

Po pripovedovanju očeta je Nino – Tone Batagelj največkrat prišel sam na obisk v Ajdovščino, nekajkrat s soprogo Majo in enkrat s sinom Desanom. Vedno pa je zahajal k pisatelju Danilu Lokarju. Oče je bil enkrat na obisku pri Batageljevih v Matuljah. Tudi nona Slavka se spominja Batagelja, ker so v osemdesetih letih trikrat prišli k hiši člani nekakšne »kulturne« komisije iz Ljubljane in si ogledovali kje bi na rojstno hišo Batagelju kot priznanemu mladinskemu pesniku postavili spominsko ploščo, vendar plošče potem niso vzidali.

Navajam prejeto elektronsko sporočilo:

Oče mi je pred šestimi leti, ob 80-letnici bazoviških žrtev, povedal naslednje: po osvoboditvi je Tone Batagelj prišel par krat na leto na obisk k njim v Ajdovščino. Ob enem ob takšnih obiskov je kot šolar (oče, opomba avtorja) imel pred seboj zgodovinsko knjigo. Batagelj ga je seveda spraševal kaj se vse učijo pri zgodovini, pa mu je potem vzel knjigo, prelistal in se ustavil ob štirih bazoviških žrtvah leta 1930 … Potem je očetu povedal, da je bil tudi on takrat zaprt in bi gotovo bil peta žrtev, vendar je uspel zbežati iz zapora tako, da so skupaj z nekaj zaporniki, sicer kriminalci, izkopali rov in zbežali. Nekaj časa se je skrival v okolici Trsta, potem pa je zbežal v Slovenijo (Jugoslavijo).

Ker je bil Tone Batagelj na prvem tržaškem procesu zares obsojen v odsotnosti, je seveda možno, da so ga Italijani ujeli in zaprli. Lahko pa je šlo samo za junačenje … Čakam novice.

Marijan F. Kranjc
Strani so avtorsko zaščitene © 2014 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Uporaba vsebin v kakršnekoli namene je dovoljena le s pisnim soglasjem lastnika domene.

Izdelava: Kupi.si