Cecil (Cecilij) Josifovič Urban

(1888,Trst, Avstrija, – 1958, Moskva, ZSSR,) – primorski emigrant, prevajalec (poliglot), dobrovoljec srbske vojske, sovjetski državljan in bibliograf ter slovenski pisatelj

urbanUvodno pojasnilo: pravo ime pisatelja je Ludvik Oblak, rojen je bil leta1888 v Trstu materi Tereziji roj. Fajgelj, šivilji in očetu Jožetu Oblaku, pristaniškemu delavcu. Pri pobegu iz Trsta je koristil osebni dokument svoje sošolke Cecilije Urban, s tem, da je izbrisal zadnjo črko imena. Pri pisateljevanju je uporabljal razne psevdonime (znan je samo L. A. Šeremetjev).

Osnovno šolo je obiskoval v Srpenici pri Tolminu (živel pri maminem stricu Danilu Fajgelju, učitelju, organistu in skladatelju) in teti Katici, nemško gimnazijo je od leta 1900 obiskoval v Gorici in dokončal 1908 v Trstu. Že kot dijak se je navduševal za socialistične ideje in Rusijo, pisal je politične članke v slovenske in italijanske socialdemokraske časopise in objavil nekaj pesmi v slovenščini. Za literarno ustvarjanje ga je navduševal pisatelj Rudolf Golouh. Po končani gimnaziji je nekaj časa delal kot črkostavec, kmalu zatem pa je iz političnih razlogov (preganjan s strani avstrijske policije v Trstu) emigriral v Italijo (skupaj z Andrejem Lahom in Albertom Sirkom) in obenem prevzel novo identiteko kot Cecilij Urban. V Firencah je študiral primerjalno filologijo (slovanske in romanske jezike) – kasneje je bil pravi poliglot, saj je znal 12 jezikov (slovenski, italijanski, srbski, ruski, nemški, francoski, angleški, latinski in starogrški, delno pa tudi španski, češki in bolgarski). Njegov mentor je bil filolog Domenico Comparetti. V Firencah se je družil z ruskimi političnimi emigranti, zlasti z Dimitrijem Kolpinskim, pa se je kasneje poročil z njegovo hčerko Anno Nikolajevno Kolpinski, socialdemokratko in prevajalko.


Preberite si celoten prispevek.
Strani so avtorsko zaščitene © 2014 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Uporaba vsebin v kakršnekoli namene je dovoljena le s pisnim soglasjem lastnika domene.

Izdelava: Kupi.si