Albin Starc

polkovnik letalstva JLA, prvi slovenski as – pilot v petih vojskah

V svoji knjigi Slovenska vojaška inteligenca sem v poimenske sezname uvrstil tri vojaške pilote s priimkom Starc: polkovnika Albina Starca, ter dva pilota – VKJ – podnarednika Antona in kapetana 1. razreda Andrija.

Vsekakor je najbolj zanimiva vojaška kariera pilota Albina Starca, ki je služboval v petih vojskah, in sicer: 1940 v VKJ, 1941 v Vojski NDH, 1942– 1943 v nemški Lufwaffen, 1944–1945 v sovjetski Rdeči armadi in 1945–1964 v JLA, kjer je dosegel čin polkovnika letalstva.

Albina Starca želim predstaviti ne samo zaradi dejstva, da je služil v petih vojskah, temveč tudi zato, ker si ga lastijo predvsem Hrvati, mnogi pa ga imajo za ortodoksnega Jugoslovana. Namreč, kot rojstni kraj navajajo »Slovenija«, pa je tako očitno, da so možno tudi razne manipulacije, saj se doslej ni nihče potrudil, da podrobneje razišče njegovo preteklost, tudi narodnost in življenjsko pot. V hrvaški wikipedi pišeko o »hrvaškem letalskem asu – pilotu«, v italijanski pa pišejo, da so njegovi predniki Istrijani, da je bil rojen na Reki in podobno.

Preberite si celoten prispevek.

Strani so avtorsko zaščitene © 2014 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Uporaba vsebin v kakršnekoli namene je dovoljena le s pisnim soglasjem lastnika domene.

Izdelava: Kupi.si