Škof Rožman

Dne 24. 7. 2915 je bilo pismo poslano uredništvu Mladine v objavo:

Spoštovani gospod urednik!

Pridružujem se gospodu Ravelu Kodriču iz Trsta, ki je glede odgovornosti škofa Rožmana navedel zanimive zapiske Uga Ubaldija, znanega italijanskega obveščevalca. Ker je ugledni tržaški zgodovinar in šolnik Tomaž Simčič članek o tem napisal leta 2010, sem mnenja, da so ga ostali slovenski zgodovinarji in raziskovalci vsekakor prebrali, vendar pa mnogi neradi priznajo vire iz varnostno-obveščevalnih sredin.

Tudi ugledni zgodovinarji INZ v Ljubljani so v svoji čitalnici (knjižnica) brskali po moji knjigi Legendarni slovenski obveščevalci, ki je izšla 2011. Verjetno je bilo največ ugibanj ob moji navedbi, da je nekoč »zloglasni« ustaški obveščevalec in duhovnik dr. Krunoslav Draganović bil celo tajni sodelavec kosa od 1944, pa ga je slovenska udba po naročilu iz Sarajeva kidnapirala v Trstu in predala kolegom v BiH, nevedoč, da je šlo za premišljeno akcijo – obljubo kosa, da bo lahko umrl v domovini! (Tudi Igor Omerza, raziskovalec podobnih akcij udbe, ni mogel verjeti moji zgodbi, zapisa o Draganoviću, ki je izšel 2009 v Letopisu SKD zagrebške Prosvjete pa seveda ni bral). Medtem sem pridobil kopijo Draganovićevih spominov (knjiga bo izšla v Bosni ali Srbiji), pa pripravljam članek o njegovih obveščevalnih zvezah med Slovenci od 1942–1987.

Preberite si celoten prispevek.
Strani so avtorsko zaščitene © 2014 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Uporaba vsebin v kakršnekoli namene je dovoljena le s pisnim soglasjem lastnika domene.

Izdelava: Kupi.si