Kdaj je CIA odkrila izgradnjo Željave?

O Željavi, podzemni protijedrski letalski bazi, sem podrobneje pisal v svoji nedavni knjigi Titovi »atomski« bunkerji1. Glede na cilj tega članka ponavljam samo nekaj konkretnih podatkov o poteku same izgradnje.

Šifrirano ime objekta je bil »Klek« ali 505. Vojaško-politična odločitev je bila sprejeta 1954, sama izgradnja pa se je začele 1956. Predhodno je ekipa strokovnjakov GŠ JLA obiskala podobno podzemno bazo na Švedskem, vendar manjših dimenzij. Željava je bila zgrajena v roku 12 leti, kar pomeni, da je bila predana v uporab 1968.

Organi varnostne službe JLA so na podlagi strokovnih zahtev, kakor tudi operativno-strateških namenov uporabe te podzemne letalske baze, naredili podrobne varnostno oceno same izgradnje po določenih fazah, kakor glede uporabe v daljšem časovnem obdobju. To je bilo vsekakor potrebno saj je šlo za glavno podzemno jedrsko zaklonišče, v katerem se bodo nahajale najmodernejša letala za odločilno odvračanje agresije v zračnem prostoru Jugoslavije.

Žal nimam nobenih dokumentov ali pa vsaj sekundarnih virov o tem kako je konkretno potekala protiobveščevalna zaščita proti tuji agenturi in observatorjem, posebno pa zaščite pred diplomatskim izvidniškimi potovanji tujih vojaških atašejev in njihovih pomočnikov.

Preberite si celoten prispevek.

1 Marijan F. Kranjc, Titovi »atomski« bunkerji, Pro-Andy Maribor, 2014, str. 53–57


Željava – slikovni dodatki

Na podlagi mojih zapisov o Željavi, je internetni znanec Janez N. obiskal ta podzemni objekt in mi, povsem zgroženemu, poslal naslenji slikovni material o »skrbnem ravnanju« JLA pri umiku (razrušitvi) Željave!

Poglejte!

P1120598 P1120681 P1120694 shema_zeljava


Strani so avtorsko zaščitene © 2014 Marijan F. Kranjc, Ljubljana. Uporaba vsebin v kakršnekoli namene je dovoljena le s pisnim soglasjem lastnika domene.

Izdelava: Kupi.si